Gyeongju Gezisi: Tarih Dolu Bir Güney Kore Şehri

Gyeongju şehrine geldiğinizde birçok afişte “Gyeongju Kore’dir” anlamına gelen “Gyeongju is Korea” vurgusunu görürsünüz. Hakikaten de öyledir. Gyeongju’yu görmeden bir Güney Kore gezisi planlıyorsanız gerçek manada Kore’yi ziyaret etmemiş olursunuz. Gyeongju ve civarındaki tarihi birikim Kore’yi daha iyi anlamanızda ve toplumun tarihi ve kültürel gelişimini öğrenmenizde açık bir kitap gibi karşınıza çıkıyor.

Gyeongju’da 11-12 Mart tarihlerinde iki günlük bir gezi gerçekleştirdim. Bu yazıda yaptığım geziyle ilgili gördüklerimi, gezdiğim yerleri ve burayı gezmeyi düşünenler için bazı ipuçlarını paylaşacağım. Gyeongju’ya yaklaşık 60 km batısında bulunan Daegu şehrinden ulaştım, gidişte otobüs ve dönüşte ise treni kullandım. Otobüs biletinin ücreti 4.900 Kore wonuydu. Sanırım kilometreye göre hesaplanıyor ama ülkemizi göz önüne alınca bilet fiyatı oldukça uygun. Gyeongju otobüs terminali şehrin hemen dışında sayılır ama belki de geziye başlamak için en uygun yerde. Gyeongju’daki tarihi yerleşimleri kiraladığım bisiklet ile gezdim. Gyeongju’ya gelen birçok kişi bu yolu tercih ediyor, siz de eğer bisiklet sürmeyi seviyorsanız kesinlikle güzel bir anı olacak.

Öncelikle Gyeongju’dan biraz bahsetmeliyim. Bu şehir eski Silla krallığının başkentidir ve geçmişi milattan önceki yıllara dayanır. Başkent olması sebebiyle şehirde çok sayıda kral mezarı vardır. Kral mezarlarının olduğu yerler şehrin hemen yanındadır ve bu bölge tarihi yerleşim alanı olarak adlandırılıyor. Bu alan kral mezarları, eski hanok köyünü, Doğu Asya’nın en eski gözlemevini, eski taş buz deposunu, saray yerleşimlerini ve ulusal müzeyi içermektedir. Yürüyerek de pek ala gezilebileceği gibi bisiklet ile gezilmesi yoğun bir gezi programı için idealdir. Gyeongju’nın biraz daha dışında tapınakların olduğu ve Korelilerin genelde hiking yaptıkları Namsan dağı başka bir turistik gezi alanıdır. Ben bu ziyaretim sırasında Namsan dağına çıkmadım, orada yer alan Bulguksa tapınağı o bölgedeki en bilinen tapınaklardan biridir. Gidenlerin birçoğu gidildiğine değmediğini söylüyorlar ama bu biraz diğer tapınakların çoğunu gezdiklerinden kaynaklanıyor. Eğer ilk ziyaretiniz ise ve merak ediyorsanız tavsiye edilen bir yerdir. Ben ilk günümü sadece tarihi yerleşim alanını gezerek geçirdim. İkinci gün ise şehirden otobüsle 1 saat uzaktaki UNESCO dünya mirası listesine geçtiğimiz yıllarda alınan Yangdong köyüne gittim. Gidiş-dönüş 2 saat ve 3 saat civarında da köy içerisinde gezdiğimi düşünürsek burası 5-6 saatlik bir zamanınızı alabilecek bir yer. Ardından da Bomun Gölü civarını gezerek Gyeongju gezimi tamamladım. Bunların dışında gezilecek yerler var mesela Gyeongju Ulusal Parkı gibi ya da deniz kıyısına gömülmüş kral-kraliçe mezarı gibi.

#Daereungwon

Bu gördüğünüz tepe görünümlü bir kral mezarı. Birbirlerine yakın veya uzak çok sayıda bu şekilde kral mezarı var. Bunlardan bazılarının içerisi müze olarak düzenlenmiş.

İlk durağım Daereungwon oldu. Kral mezarlarının bir arada olduğu bir park gibi düşünebilirsiniz. Cheonmachong kral mezarının içerisine girdim. Mezarın yanı sıra kralın giydiği taç, aksesuarlar, kuş şeklinde yapılmış şarap bardağı gibi o döneme ait bazı eşyalar da mezarda sergileniyordu. Birkaç fotoğrafı da ekledim.

Bu parkın içerisinde hemen hemen her zaman Kore geleneksel kıyafetlerini giyen Koreli çiftleri görebilirsiniz. Bu şehir zaten çiftlerin geleneksel kıyafetlerini giymesi ile ünlü. Aslında onlar da bu tarihi yerlerde bolca fotoğraf çekinmek için bu kıyafetleri giyiyor gibi. Ayrıca parkın içerisi yürüyüş yapmak için güzel bir yer. Ağaçlar ve bambu (sanırım bambu bilmiyorum) ağaçları ile çevrelenmiş yürüyüş parkurları var, üstelik geleneksel Kore şarkılarını da bu sırada dinleyebiliyorsunuz. Güzel bir deneyim.

#Cheomseongdae Gözlemevi

Cheomseongdae Gözlemevi

İkinci durağım Cheomseongdae gözlemevi oldu. Bu gözlemevi Doğu Asya’nın ilk gözlemevi olarak biliniyor. Açıkçası gözlemevi Gyeongju ile tamamen özdeşleşmiş bir ikon gibi duruyor. Gyeongju ile ilgili fotoğraflara baktığınızda biraz büyükmüş gibi görünse de gerçekte fotoğraflardaki etkiyi vermiyor. Gündüz ziyaret etmiş olmanıza rağmen akşam da ziyaret etmenizi öneririm. Tabi çok geç bir vakte kalıp dolunay altında yalnız başınıza kral mezarlarının arasında da yürümeyin!

Bu gözlemevine gelmeden önce insanların uçurtma uçurduğu, örtülerini serip eğlendiği, atıştırmalar yediği güzel de bir alan vardı. Aklınızda olsun!

Cheomseongdae gözlemevini geçtikten sonra bir arkeolojik alan vardı, ilginiz varsa ziyaret edebilirsiniz ya da girişindeki ağacın altında oturup gölgesinde dinlenebilirsiniz.

#Gyerim Ormanı

Sonraki durağım küçük bir ağaçlık alan oldu. Gyeongju Gyerim Forest olarak geçiyor. Burası için Gyeongju Gim klanının efsanevi kurucusu Gim Al-ji’nin doğum yeri olduğu sanılıyor. Ziyaret ettiğim vakit ağaçlar henüz canlanmadığı için pek bir albenisi yoktu ama eminim Nisan-Kasım arası ziyaret edilmesi gereken bir yer. Bisiklet sürmesi de içinde keyifli.

#Gyeongju Gyochon Geleneksel Köyü

Gyochon köyünden eski bir ev.

Gyeongju’da Choi klanına ait ve kökeni 680’li yıllara uzanan bir köy Gyochon hanok köyü. Tamamen turistik amaçla korunan bir köy ve içinde çok sayıda fotoğraf çekebileceğiniz alan bulunuyor.

#Woljeonggyo (Köprü)

Woljeonggyo (Köprü)

Bu gezide beni hayal kırıklığına uğratan yer ise Woljeonggyo oldu. Tam buldum dediğim anda köprünün her iki ucunda bulunan geçitlerin restorasyonda olduğunu gördüm ve anlamsız bir fotoğrafla başka bir yere geçtim. Tabii altından akan suyun yanında bir parça bir şeyler yiyerek dinlenmek güzel olmuştu.

#Wolseong Tepesi ve Taş Buz Deposu

Köprüden sonra küçük bir ormanlık alan barındıran Wolseong’u ve yine içinde bulunan taş buz deposunu gördüm. Wolseong güzel fotoğraflar çekmek için harika bir yer ama Nisan-Kasım arasında görmek lazım.

#Donggung Sarayı ve Wolji Havuzu

Niye farklı bilmiyorum ama burası aynı zamanda Anapji havuzu olarak da biliniyor. Kesinlikle güzel bir yer. Akşam yapılan ışıklandırmalar ile daha ilgi çekici. Bu yüzden burayı saat 19’dan sonra ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Anapji havuzu

#Gyeongju Ulusal Müzesi

Sadece Gyeongju’nun geçmişi hakkında değil Kore’nin tarihi hakkında birçok tarihi eseri ve açıklamayı bir arada bulabileceğiniz yer. Üstelik ücretsiz.

#Yangdong Köyü

500 yıllık bir tarihi geleneğe sahip bu köy hâlâ ilk zamanların izini taşıyor sayılır. Çoğu ev 1800’lerin sonunda yeniden inşa edilmiş olsa da ilgi çekici ve biraz da dinlendirici bir deneyim oldu. Bol temiz hava, eski bir köy ortamı… Bilet almadan hemen önce ücretsiz bir ön müze var, köyün tarihi hakkında bilgi alabiliyor, yapılan canlandırmaları inceleyebiliyorsunuz. Ardından belirli saatlerde ücretsiz rehber eşliğinde ziyaret gezebilirsiniz. Ben tabii tek takıldım.

#Bomun Gölü

Niyetim Bomun gölü çevresinde uzunca bir yürüyüş yapmaktı hatta Gyeongju E-World’e gitmek de istemiştim ama olmadı. Daegu’ya erken dönmek istediğim için sadece Gyeongju Doğu Sarayı Bahçesi denilen içerisinde Gyeongju botanik bahçesini ziyaret edebildim. Ünlü bir kuş parkı da yanındaydı ama orayı ziyaret etmedim.

Bomun gölünden sonra Gyeongju tren istasyonuna giderek Gyeongju gezimi tamamlamış oldum.

Tren istasyonundan

Nerede Kalmalı?

Coolzaam Guesthouse‘da uygun bir ücret vererek bir gece için kaldım. Çok temiz ve konum olarak da çok uygun bir yerde. Tren istasyonuna yürüyerek 5 dakikalık bir mesafede, 10 dakika içinde de tarihi yerleşim alanına ulaşabiliyorsunuz. Cafe, restoran, pazar/çarşı alanına da birkaç dakikada ulaşabilirsiniz. Eğer macera yaşamak istemiyorsanız burayı konaklamalı ziyaretiniz için tavsiye ederim. Mutfağında kendi yiyeceğinizi de hazırlayabilirsiniz, dört kişilik bir grupsanız bir odayı tamamen kapatabilirsiniz. Sezon olmadığı için dört kişilik odada iki kişi kaldık. Tabii yeni arkadaşlar da edinmiş oldum burada. Fransa’dan Fabien bana göre dünya turuna başlamış bir gezgin, kendisi kabullenmiyor ama konuştuğumuzda Gyeongju’dan sonra Busan’a ve Jeju’ya gidecekti. Geçtiğimiz gün Jeju yolculuğunu tamamladı, Japonya’ya gitti. Japonya’dan sonra da Tayvan’a gidecek. Sonra kim bilir nereye? (: Fabien’in yolculuğunu Instagram’dan takip edebilirsiniz. Diğer arkadaşım ise Türkiye dahil 35 ülkeyi ziyaret etmiş Joseph. Bana kalırsa yetenekli bir fotoğrafçı, fotoğraflarını Instagram’dan inceleyebilirsiniz.

Nerede Yemeli?

Gyeongju’nun ünlü bir ekmeği var, ister tadına bakabilir ister hediye vermek üzere alabilirsiniz. Yemek olayını çoğunlukla kendim hallettiğim için pek bir yere gitmedim ama aklımda bir Hint restoranı vardı, adı Hawa Dhaba ve oraya gittim. Düşündüğümden farklı, küçük bir snackbar karşıma çıktı. Ancak dört yıl öğrenimini Hindistan’da tamamladıktan sonra burayı açan Koreli arkadaşımın muhabbeti ve ikramları ile oldukça hoş bir zaman geçirdim. Her zaman açık değiller ama uğradığınızda eğer açıklarsa benden de selam söyleyin 🙂 Yer için tripadvisor’den kontrol edebilirsiniz.

Gyeongju’yu biraz erken ziyaret ettiğim için Nisan’da tekrar günübirlik gitmeyi planlıyorum. Bu defa kiraz çiçekleri ve uyanmış doğasıyla karşılaşmayı umuyorum. Belki yeni bir yazı ile paylaşırım bu gezimi. Ayrıca “Güneydeki Kore – S.Korea” facebook sayfasından da paylaşımlarımı sürdüreceğim. Takip etmeyi unutmayın. Instagram’da ise daha sık Kore fotoğrafları paylaşıyorum!

Son olarak burada paylaştığım yerler tripadvisor’de verilen Gyeongju’da gezilecek ilk 20 yer arasından 12-13 tanesini içeriyor, umarım sizin için de keyifli bir yolculuk olur.

Gökhan Atmaca – twitter.com/kuarkatmaca

Share

You may also like...

1 Response

  1. April 8, 2018

    […] Gyeongju ilginizi çektiyse o gezimle ilgili blog yazımı okuyabilirsiniz: http://kuark.org/atmaca/2017/03/gyeongju-gezisi-tarih-dolu-bir-guney-kore-sehri/ […]

Leave a Reply